TPO står for termoplastisk polyolefin og er et plastmateriale, der er en blanding af almindelig polypropylen og en elastomer (syntetisk gummi). TPO-tagdækning er velegnet til at dække udsatte flade tage og også beskyttede flade tage, der er dækket med sedum, singels eller solpaneler. Produktet varmluftsvejses og monteres ved mekanisk fiksering. TPO-membraner bliver mere og mere populære på grund af deres enestående robusthed, miljøvenlighed og solreflekterende egenskaber. Sidstnævnte bidrager til at øge bygningers energieffektivitet. Det gælder især i varmere klimaer, hvor der er behov for at sænke bygningstemperaturerne og bekæmpe »urban heat island«-effekten. Resultatet er, at TPO-membraner er ved at blive et populært valg.

TPO-membraner har været brugt i Europa i over 20 år. Indtil for nylig har det været i beskedent omfang. Branchen viser nu en større efterspørgsel og interesse for produktet, hvilket har resulteret i, at TPO er det tagmateriale, der oplever den største markedsvækst. Det er især tydeligt i Sydeuropa, hvor TPO ifølge internationale markedsundersøgelser forventes at udgøre over 20 % af markedet for enkeltlags tagmembraner i løbet af et par år.

⬇️ Download TPO installationsvejledning og brochure nederst i denne artikel

Forskning og innovation

I 2020 tog Protan initiativ til Forskningsrådet og søgte om støtte til at udvikle den næste generation af TPO-membraner. Den støtte fik vi, og samtidig fik vi forskningsinstituttet NORNER med på holdet. I de følgende år har vi arbejdet målrettet og struktureret på tværs af afdelinger og landegrænser. Protan Tyrkiet, Protan Polen og Protan Spanien har alle samarbejdet og været meget involveret i dette projekt.

Hele teamets fokus på at udvikle forbedrede TPO-recepter, der giver bedre brandmodstand, svejsbarhed og fleksibilitet, har resulteret i et vellykket resultat. Input fra produktionsafdelingen i Tyrkiet har været afgørende, herunder omhyggelig og velovervejet udvælgelse af råmaterialer. Dette understregede vigtigheden af tidlig adgang til innovative materialer for at opnå succes.

"Projektets succes ville ikke have været mulig uden en imponerende indsats fra Vedat Karakus og Ivar Bråten og deres team i Protan Tyrkiet, som har formået at matche de ønskede produktopskrifter med effektive produktionsteknikker", understreger Lars Anisdahl, R&D Director.

Energibesparende og miljøvenlige løsninger

Lyse TPO-tagbeklædninger er gode til at reflektere sollys og reducere varmeabsorptionen. Det sænker ikke kun energiforbruget og køleomkostningerne for bygninger, men hjælper også med at afbøde »urban heat island«-effekten. Det er et fænomen, hvor byområder oplever højere temperaturer end deres landlige modstykker på grund af menneskeskabte materialer og aktiviteter.

Ved at indføre en hvid TPO-tagmembran forbedres effektiviteten af kølige tage yderligere. Den stærkt reflekterende, hvide overflade overstiger aldrig 50 grader Celsius sammenlignet med omkring 70 grader for traditionelle grå tagmembraner. Denne innovation med at bruge en hvid membran har også vist sig at være ideel til installation under solsystemer. Den resulterende køligere tagoverfladetemperatur øger solsystemets effektivitet, så solpanelerne kan arbejde med op til dobbelt så stor effekt. Der er også positive fordele ved at installere TPO-membraner sammen med grønne tagsystemer.

TPO-membraner fastgøres mekanisk med varmluftsvejsning, hvilket giver en høj installationshastighed. Under svejseprocessen dannes der ingen dampe, hvilket er en værdsat faktor under installationen.

Fordele ved TPO

  • UV-bestandighed: Et robust materiale, der er meget modstandsdygtigt over for sollys.
  • Modstandsdygtighed over for brand: Materialet er selvslukkende og opfylder brandkravene i Europa i almindelighed og i Norden i særdeleshed. Vi har brandklasse T1 og T2 (i henhold til EN 13501-5).
  • Kemisk resistent: Meget resistent over for kemikalier, forurening og emissioner fra industrien generelt.
  • Temperatur: Tåler både meget høje (80 °C) og meget lave temperaturer (-30 °C).
  • Vandtætte og stærke svejseforbindelser: Ridsevenlig for montører og uden generende svejserøg.
  • Holdbar og fleksibel: Robust produkt med stærke svejsesamlinger.
  • Miljøvenlig: Let at bortskaffe og genbruge, udleder ingen kemiske stoffer til vand, luft eller jord.
  • Rodbestandig: Produktet opfylder kravene til rodbestandighed i henhold til den tyske FLL-standard.